Benodigde juridische stukken voor het afsluiten van errors & omissions verzekering voor je film of serie

Als producent van een film of serie word je vaak gevraagd om een Errors & Omissions verzekering af te sluiten. De reden hiervoor is dat jouw afnemer, de distributeur of de streamer, niet het risico op claims wil lopen, zoals claims voor een inbreuk op een auteursrecht, portretrecht, merkenrecht of claims vanwege smaad en laster. Als jouw film of serie inbreuk maakt op auteursrecht van derden is ook de streamer voor die inbreuk in principe aansprakelijk en is het de streamer niet meer toegestaan de film of serie, waarvoor veel geld is betaald, nog te vertonen.

Voor het afsluiten van zo’n E&O-verzekering moet je als producent een heel scala aan juridische documenten indienen. Afhankelijk van de film of serie gaat het vaak om één van de volgende documenten.

Chain of title

Aan een film of serie werken tal van mensen en ondernemingen mee die op grond van hun bijdrage of op grond van contractuele afspraken (auteurs)rechten op de film of serie kunnen claimen. Met al deze partijen is (als het goed is!) een overeenkomst gesloten. En als het écht goed is leiden die overeenkomsten alle rechten naar jou als producent. Althans, dat is wel wat een E&O-verzekeraar of distributeur van de producent verlangt.

Wij helpen je alle overeenkomsten op een rij te zetten en te beoordelen. Mocht er een kink in de kabel zitten dan stellen wij de ontbrekende overeenkomst voor je op zodat alle rechten in de film of serie ook écht bij jou al producent rusten. Jij blij, E&O-verzekeraar/distributeur blij, wij blij.

Clearances / licenties voor gebruik werken derden

In jouw film of serie kan kunnen fragmenten, beelden of muziek van derden zitten. In beginsel heb je voor het gebruik van andermans werk zijn of haar toestemming nodig. Soms, als voldaan is aan bepaalde wettelijke voorwaarden (zoals het citaatrecht of incidentele verwerking) kan die toestemming niet nodig zijn. Wij beoordelen welk gebruik er is gemaakt van andermans werk en of daar wel of niet toestemming voor nodig is. Wel zo fijn om zeker te weten of je voor het gebruik van deze fragmenten of beelden wel of niet hoeft te betalen.

Title report / title opinion

Een titelrapport is een beoordeling van de filmtitel of serietitel. Hierbij beoordelen we of de filmtitel in spé geen inbreuk maakt op rechten van derden. Denk hierbij aan inbreuk op merkenrechten of auteursrechten. Een title report kan een vereiste zijn bij het afsluiten van een E&O-verzekering. Als producent kan je dit overigens ook uit eigen belang opstellen. Toch een prettig idee, dat je bij het uitgaan van je film geen gedoe krijgt met de titel.

Copyright report

Een copyright report is vooral een vereiste voor de Amerikaanse markt. Voor het opstellen van een copyright report worden de registraties bij het Amerikaanse Copyright Office gecontroleerd en beoordeeld of dit mogelijk tot problemen kan lijden. Het rapport beschrijft, als een werk is geregistreerd, wanneer het werk is gecreëerd, wanneer het voor het eerst is openbaar gemaakt, registratiegeschiedenis, zowel van het werk zelf, als van eventuele overdrachten en licenties.

Script clearance report/ scriptbeoordeling

Voor het opstellen van een script clearance report beoordelen we je script op mogelijke schending op auteursrechten, merkenrechten, privacyrechten en op schendingen van de eer en goede naam (laster en smaad). Verder onderzoeken we de namen van de personages en eventuele andere issues die tot juridisch gedoe kunnen leiden. Zo weet je voor het filmen al waar je aan toe bent.

Negative clearance/ beoordeling van de film of serie zelf

Een negative report (‘negative’ in de zin van filmnegatief) is een beoordeling van de picture lock versie van je film of serie. Wij beoordelen of in je film, zowel in woord als beeld, geen inbreuk wordt gemaakt op auteursrechten, merkenrechten of portretrechten. Zo’n opinie of report stellen we altijd in nauw overleg met jou als producent op. En mochten we een risico signaleren dan zoeken we altijd mee naar een pragmatische oplossing voordat we de legal opinion afronden.

Roland Wigman advocaat

Roland Wigman

Merel Teunissen advocaat

Merel Teunissen

Advocaat voor film en televisieseries

Merel en Roland zijn experts op het gebied van filmrecht. Zij hebben veel ervaring met de juridische begeleiding van filmfinanciering, internationale co-producties en stellen geregeld juridische opinies op ten behoeve van verzekeraars of streamers. Hun benadering is praktisch. Merel en Roland geven beiden les op de Nederlandse Film & Televisieacademie.

Als filmrecht advocaten hebben wij met het opstellen van dit soort opinies en reports veel ervaring. Onze legal opinions voldoen uiteraard aan de eisen van de E&O-verzekering en we stellen onze opinies bovendien snel op, zodat je als producent snel kan schakelen.

Neem dus vooral even contact op. Dan geven we je meteen ook inzicht in de kosten voor het beoordelen en opstellen van zo’n legal opinion.

Neem contact met ons op

"Als advocaat filmrecht ben ik pragmatisch en denk ik graag met mijn cliënten mee om tot een oplossing te komen."

Merel Teunissen advocaat

Merel Teunissen

Advocaat

Stel je vraag. Wij helpen graag.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.