Wat wij doen

Culturele sector

Beeldende kunstenaars 
Een kunstwerk wordt onder het auteursrecht beschermd wanneer het een origineel en voldoende creatief werk is. Dit gebeurt automatisch door het enkele scheppen.

De kunstenaar en zijn erven hebben tot zeventig jaar na de dood van de kunstenaar het alleenrecht om het kunstwerk te exploiteren. Bij unieke werken zal dit waarschijnlijk gaan om merchandisingachtige exploitatie. Wij staan kunstenaars bij als het gaat om het vormgeven van de relatie met de galerie of agent of opdrachtgever.

Met de komst van het internet staan auteursrechten verder onder druk. Afbeeldingen van kunstwerken worden te pas en te onpas op websites geplaatst en kunnen met één druk op de knop worden afgedrukt als poster of op ander merchandise materiaal. Dit mag niet en hiertegen kunnen wij namens de kunstenaar optreden.

Het auteursrecht geeft de kunstenaar ook persoonlijke rechten. Een kunstenaar hoeft niet te tolereren dat zijn werk wordt verminkt of naamloos ten onder gaat. Verminken en tonen zonder naam mag bijvoorbeeld niet. Wij staan kunstenaars bij in hun strijd om het behoud van (de integriteit van) hun werk.