Wat wij doen

Intellectueel eigendom

Intellectuele eigendomsrechten zijn auteursrechten, merkrechten, handelsnaamrechten, databankrechten, modelrechten en octrooien. Verwant aan die rechten zijn rechten als portretrechten en rechten op domeinnamen.

Het zijn rechten op voortbrengselen van de geest. Niet het materiele ding is beschermd maar de “geestelijke” schepping die aan het ding ten grondslag ligt. Dus: niet de vaas wordt beschermd maar wel het ontwerp van de vaas. Niet het DVD schijfje wordt beschermd, maar de film die erop staat. “Intellectueel” wordt gebruikt tegenover stoffelijk. Iemand kan eigenaar zijn van de stoffelijke vaas zonder eigenaar te zijn van het ontwerp (de schepping) van de vaas. Iemand kan eigenaar zijn van een DVD schijfje zonder de intellectuele eigendomsrechten op de film zelf te bezitten.

Datzelfde geldt voor boeken, foto’s, software, modeontwerpen, industrieel design, meubels, TV formats en ontwerpen van gebouwen. Ook uitvindingen kunnen worden beschermd. Door deze als octrooi te laten registreren. De naam van een onderneming of instelling (de “handelsnaam”) is beschermd. Merken zijn beschermd als deze zijn geregistreerd.
Bescherming door een intellectueel eigendomsrecht houdt in dat de schepper anderen kan verbieden gebruik te maken van zijn schepping. Dit recht kan en wordt vaak overgedragen of in licentie gegeven. Dan kan degene die de rechten verkrijgt die rechten uitoefenen.

Wij weten alles van intellectuele eigendomsrechten. Hoe ze ontstaan, wie ze bezit (bijvoorbeeld de werkgever of de werknemer), hoe ze moeten worden overgedragen, hoe ze kunnen worden gehandhaafd, hoe ze verloren gaan, hoe ze kunnen worden beschermd in de digitale omgeving en hoe er over kan worden geprocedeerd.

Neem contact met ons op

Merel Teunissen advocaat

"Als advocaat ben ik pragmatisch en denk ik graag met mijn cliënten mee om tot een oplossing te komen."

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.