2 min Leestijd

Geen uitzendverbod voor Het Zesde Zintuig

Tegen RTL is een kort geding aangespannen waarin een uitzendverbod voor een aflevering van het programma ‘’Het Zesde Zintuig’’ is gevorderd. In dit programma gaat Lieke van Lexmond samen met paragnosten naar plaatsen toe waar mensen zijn overleden (of vermoord) en proberen zij met hun gaven de waarheid over de dood van deze mensen boven tafel te krijgen. De betreffende aflevering van het programma gaat over de dood van een 23-jarige vrouw. Volgens de politie zou de vrouw zelfmoord hebben gepleegd, maar haar familie gelooft hier niet in. Zij hebben de hulp ingeroepen van het programma Het Zesde Zintuig.

Het kort geding is aanhangig gemaakt door de voormalige vriend van de vrouw. Volgens hem worden er in de aflevering onterechte beschuldigingen aan zijn adres gedaan. De advocaat van de voormalige vriend stelt dat zijn cliënt geen verdachte in het eerder ingestelde strafrechtelijk onderzoek meer is en dat de voormalige vriend van de vrouw met rust wil worden gelaten.

RTL stelt dat het haar vrij staat om een reportage over deze zaak te maken. De aflevering is bovendien op initiatief van de familie gemaakt. De helderzienden in het programma geven alleen informatie over wat zij binnen krijgen tijdens hun readings. Er worden geen feiten gepresenteerd of conclusies getrokken.

De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan en besloten dat de betreffende aflevering wel mag worden uitgezonden. De familie mag zich naar het oordeel van de rechtbank publiekelijk afvragen of er sprake was van zelfmoord. De vrijheid van meningsuiting van de familieleden van de overleden vrouw (welke meningsuiting via RTL openbaar gemaakt wordt) dient in dit geval voor te gaan op het recht op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de voormalige vriend. 

About Jaap Versteeg

Jaap Versteeg advocaat

Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren en daarop zorgvuldig actie ondernemen. Hij maakt daarbij gebruik van zijn grote kennis van en ervaring met alle facetten van het contractenrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, arbeidsrecht en zaken over onrechtmatige perspublicaties.

Hij brengt langdurige en publicitair gevoelige conflicten voortvarend tot een goed einde.

Jaap heeft een advies- en procespraktijk ten dienste van ondernemingen en culturele instellingen maar ook talent: een groot aantal presentatoren, musici, schrijvers en andere creatieve persoonlijkheden. Jaap vervult verschillende bestuursfuncties in de culturele sector. Verder doceert hij recht aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (Theaterschool).

Meer over Jaap Versteeg