3 min Leestijd

In some cases it is better to smile than it is to sue

Louis Vuitton heeft misschien gevoel voor mooie (of eigenlijk vooral hele dure) tassen, voor humor heeft ze dat zeker niet. My Other Bag… verkoopt canvastassen die een ecofriendly knipoog zijn naar peperdure designer tassen. De canvasjes zijn aan de ene kant bedrukt met de tekst “My Other Bag…” en aan de andere kant met afbeeldingen van tassen uit het hogere segment; denk aan Hermès, Chanel, Gucci, en Louis Vuitton. Die laatste kon het canvas alternatief niet zo waarderen en startte een rechtszaak.

Dat designertassen en humor niet samengaan bleek overigens al eerder. In 2011 kon Hermès lollige canvas varianten op haar kostbare Birkin bag ook al niet zo waarderen. Zij vond dat het Californisch tassenmerk “Thursday Friday” met haar canvas alternatief inbreuk maakte op haar auteursrechten. Hier kwam het overigens niet tot procederen; Thursday Friday beloofde de tas niet langer te verkopen en daarmee was de kous af.

 

Bij Louis Vuitton en My Other Bag kwam het wel aan op een rechtszaak. Waar Louis Vuitton eiste dat My Other Bag niet langer gebruik zou maken van haar tassen en haar famous designs (toile Monogram design), het Monogram Multicolore, andere letterdesigns (die hysterische printjes met het LV logo all over), elke ster in het toile Monogram design en het meer rechttoe rechtaan Damier design.

Volgens Louis Vuiton maakten de canvas tasjes ook inbreuk op haar merkenrechten. My Other Bag zou met haar tassen associatie oproepen met Louis Vuitton. Met als gevolg dat wij, consumenten, zomaar zouden denken dat Louis Vuitton zich tegenwoordig inlaat met canvas in plaats van het aller fijnste kalfsleer. En dat zou de zorgvuldig opgebouwde exclusiviteit van het merk als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Onzin, zo vindt de rechtbank New York. Het gaat hier duidelijk om een grap en geen mens op aarde zal denken dat de canvasjes van Louis Vuitton afkomstig zijn. Van verwarring zal daarom volgens de rechtbank geen sprake zijn.

 

Verder maakt de rechter ook korte metten met de claim van Louis Vuitton dat de canvas-grap-tassen inbreuk zouden maken op de auteursrechten van Louis Vuitton. Het recht heeft – in tegenstelling tot Louis Vuitton – wél humor. Waar het kopiëren van andermans werk in het auteursrecht normaal gesproken een no go is mag dit wel als dat werk kan worden aangemerkt als parodie; een spottende nabootsing van een ander werk. Volgens de rechtbank is het klip en klaar dat de My Other Bags een spottende nabootsing zijn van de echte Vuitton-tassen. Ook van auteursrechtinbreuk is dus geen sprake.

Dat Amerikaanse rechters de beroerdste niet zijn blijkt wel uit de geniale tip die de New Yorkse rechter in haar vonnis gaf: “In some cases, it is better to ‘accept the implied compliment in [a] parody’ and to smile or laugh than it is to sue.” En tja, zo is het maar net.

Deze blog is geschreven door Jaap Versteeg en Merel Teunissen.

About Jaap Versteeg

Jaap Versteeg advocaat

Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren en daarop zorgvuldig actie ondernemen. Hij maakt daarbij gebruik van zijn grote kennis van en ervaring met alle facetten van het contractenrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, arbeidsrecht en zaken over onrechtmatige perspublicaties.

Hij brengt langdurige en publicitair gevoelige conflicten voortvarend tot een goed einde.

Jaap heeft een advies- en procespraktijk ten dienste van ondernemingen en culturele instellingen maar ook talent: een groot aantal presentatoren, musici, schrijvers en andere creatieve persoonlijkheden. Jaap vervult verschillende bestuursfuncties in de culturele sector. Verder doceert hij recht aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (Theaterschool).

Meer over Jaap Versteeg