1 min Leestijd

In Zweden maakt televisiereclame auteursrechtinbreuk op films

Het Zweeds Hooggerechtshof heeft bepaald dat reclame tijdens films op televisie een inbreuk op het auteursrecht van filmmakers is. De regisseurs van de films hebben nooit toestemming gegeven voor het onderbreken van hun films voor reclame. Het commerciële televisiestation dient een boete te betalen van omgerekend EUR 32.000,–.

Het belang van een commerciële televisiezender weegt niet zwaarder dan het recht van de maker om te bepalen hoe zijn werk wordt vertoond. Het Zweedse hof oordeelde dat reclame midden in films verstoring van de kijkervaring oplevert. Daarnaast maken advertenties een film langer dan de regisseur heeft bedoeld.

Het is niet zo, dat op de Zweedse televisie nu geen reclame meer tussen films wordt vertoond. Veel regisseurs tekenen namelijk contracten waarin zij toestemming geven voor reclame tijdens hun films.

Lees hier verder:

http://www.nrc.nl/media/article980405.ece/Reclame_in_films_op_tv_inbreuk_copyright

Bron: NRC 19 maart 2008 (Eriksson en Sjömann – TV4)

About Jaap Versteeg

Jaap Versteeg advocaat

Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren en daarop zorgvuldig actie ondernemen. Hij maakt daarbij gebruik van zijn grote kennis van en ervaring met alle facetten van het contractenrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, arbeidsrecht en zaken over onrechtmatige perspublicaties.

Hij brengt langdurige en publicitair gevoelige conflicten voortvarend tot een goed einde.

Jaap heeft een advies- en procespraktijk ten dienste van ondernemingen en culturele instellingen maar ook talent: een groot aantal presentatoren, musici, schrijvers en andere creatieve persoonlijkheden. Jaap vervult verschillende bestuursfuncties in de culturele sector. Verder doceert hij recht aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (Theaterschool).

Meer over Jaap Versteeg