2 min Leestijd

Radio 538 veroordeeld tot betaling van EUR 24.000,- aan De Roy van Zuydewijn

Radio 538 is door de rechtbank Amsterdam op 20 februari 2008 veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van EUR 24.000,- aan De Roy van Zuydewijn wegens het gebruik zijn portret in een reclamecampagne voor Koninginnedag 2007.

Radio 538 organiseert jaarlijks op Koninginnedag een groot evenement op het Museumplein in Amsterdam. In verband met de hiervoor gevoerde promotiecampagne onder de naam “Koninklijk Leven voor even” is vorig jaar een advertentie in De Telegraaf geplaatst, waarbij een foto van De Roy van Zuydewijn is opgenomen. De Roy staat ongeschoren op deze foto en maakt een vermoeide en verschrikte indruk. Onderaan de foto is de tekst geplaatst: “Koninklijk leven” en direct daaronder: “voor even”. Daaronder staat: “dat win je bij RADIO 538. Luister tussen 23 en 27 april.”

De rechter acht het gebruik van het portret onrechtmatig. Vast staat dat De Roy verzilverbare populariteit geniet, hetgeen wil zeggen dat hij zijn populariteit commercieel kan exploiteren en dat hij voor de onderhavige advertentie een vergoeding had kunnen krijgen. De rechter oordeelt dat gelet op alle omstandigheden van het geval een vergoeding van EUR 20.000,- voor schending van het portretrecht redelijk. Omdat de foto inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van De Roy wordt er daarnaast een bedrag van EUR 4.000,- als immateriële schadevergoeding toegekend. De Roy had in totaal EUR 70.000,- aan schadevergoeding gevorderd.

Bron: rechtspraak.nl

Vonnis: www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=bc5108

About Jaap Versteeg

Jaap Versteeg advocaat

Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren en daarop zorgvuldig actie ondernemen. Hij maakt daarbij gebruik van zijn grote kennis van en ervaring met alle facetten van het contractenrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, arbeidsrecht en zaken over onrechtmatige perspublicaties.

Hij brengt langdurige en publicitair gevoelige conflicten voortvarend tot een goed einde.

Jaap heeft een advies- en procespraktijk ten dienste van ondernemingen en culturele instellingen maar ook talent: een groot aantal presentatoren, musici, schrijvers en andere creatieve persoonlijkheden. Jaap vervult verschillende bestuursfuncties in de culturele sector. Verder doceert hij recht aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (Theaterschool).

Meer over Jaap Versteeg