2 min Leestijd

SBS en Talpa winnen kort geding over programma “Married at first sight”

In deze zaak draaide het om het TV-programma Married at first sight. In dit programma wordt voor de kandidaten door een team van wetenschappers en experts (relatietherapeuten, psychologen en seksuologen) een partner geselecteerd. De kandidaten trouwen met de voor hen geselecteerde partner en zien elkaar voor het eerst voor het altaar. Het TV-programma volgt de koppels gedurende een lange periode na het huwelijk. Na deze periode beslissen de koppels of ze bij elkaar blijven of niet.

Distributeur van TV-formats Red Arrow heeft het programma Married at first sight ontwikkeld en aan een Deense TV-zender verkocht. In september 2013 is SBS (naast RTL) door Red Arrow in de gelegenheid gesteld om een bod te doen op de Nederlandse versie van het programma. RTL won de bieding.

Kort na het stuklopen van de onderhandelingen met Red Arrow maakte SBS bekend dat zij in 2014 samen met Talpa het programma Ja ik wil! een wildvreemde zal uitzenden. De naam van het programma is later veranderd in “De geheimen van een goed huwelijk”. Het verschil tussen de programma’s Married at first sight en De geheimen van een goed huwelijk is dat bij laatstgenoemde er sprake is van zes stellen die na het huwelijk worden gevolgd. Drie stellen zijn al een aantal jaar samen en drie stellen worden door wetenschappers en experts aan elkaar gekoppeld.

Red Arrow stelde zich op het standpunt dat er sprake is van onrechtmatig handelen omdat SBS na het stuklopen van de onderhandelingen toch het format onder een andere naam gaat uitzenden. Red Arrow vordert een verbod tot het produceren, distribueren en uitzenden van het programma door Talpa en SBS.

De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van Red Arrow afgewezen. De drie overeenstemmende elementen van de TV-formats (partnerkeuze door wetenschappers en experts, trouwen met de geselecteerde partner bij de eerste ontmoeting en het volgen van de koppels en het wel of niet doorzetten van de relatie) komen volgens de rechter in verschillende vormen in nationale en internationale TV-programma’s voor. Deze elementen zijn onvoldoende onderscheidend om daaraan rechten te ontlenen. De programma’s verschillen voldoende van elkaar om een andere totaalindruk te geven. Talpa had bovendien voldoende aannemelijk gemaakt dat zij al lange tijd bezig was met het ontwikkelen van haar format, en dat SBS daarover al vóór de onderhandelingen met Red Arrow en vóórdat het programma in Denemarken is uitgezonden contact met Talpa heeft gehad. Het stond SBS dan ook vrij om na stukgelopen onderhandelingen met de ene producent/distributeur in zee te gaan met een andere producent.

Zie hier het vonnis. 

About Jaap Versteeg

Jaap Versteeg advocaat

Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren en daarop zorgvuldig actie ondernemen. Hij maakt daarbij gebruik van zijn grote kennis van en ervaring met alle facetten van het contractenrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, arbeidsrecht en zaken over onrechtmatige perspublicaties.

Hij brengt langdurige en publicitair gevoelige conflicten voortvarend tot een goed einde.

Jaap heeft een advies- en procespraktijk ten dienste van ondernemingen en culturele instellingen maar ook talent: een groot aantal presentatoren, musici, schrijvers en andere creatieve persoonlijkheden. Jaap vervult verschillende bestuursfuncties in de culturele sector. Verder doceert hij recht aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (Theaterschool).

Meer over Jaap Versteeg