1 min Leestijd

Studentenvereniging moet boete betalen vanwege Friestalige Kameleonfilm

De rechtbank in Groningen heeft bepaald dat de Friese studentenvereniging Bernlef een boete van EUR 11.300,- moet betalen aan uitgeverij Kluitman in verband met de door Bernlef uitgebrachte Friestalige Kameleonfilm.

De studentenvereniging voor Friezen in Groningen maakte in 2002 een korte Friestalige Kameleonfilm. Die was bedoeld als protest omdat de ‘echte’ Kameleonfilms van regisseur Steven de Jong, die respectievelijk in 2003 en 2005 uitkwamen, Nederlandstalig (zouden) zijn. De studenten vinden dat de hoofdpersonen in een Kameleonfilm Fries moeten praten.

Uitgeverij Kluitman was eigenaar van de verfilmingsrechten van het boek van Hotze de Roos. Aangezien de Friese studenten geen toestemming hadden gekregen om een op het boek gebaseerde film uit te brengen, spande uitgeverij Kluitman een rechtszaak aan, welke zij aldus heeft gewonnen.

Bron : telegraaf.nl

About Jaap Versteeg

Jaap Versteeg advocaat

Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren en daarop zorgvuldig actie ondernemen. Hij maakt daarbij gebruik van zijn grote kennis van en ervaring met alle facetten van het contractenrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, arbeidsrecht en zaken over onrechtmatige perspublicaties.

Hij brengt langdurige en publicitair gevoelige conflicten voortvarend tot een goed einde.

Jaap heeft een advies- en procespraktijk ten dienste van ondernemingen en culturele instellingen maar ook talent: een groot aantal presentatoren, musici, schrijvers en andere creatieve persoonlijkheden. Jaap vervult verschillende bestuursfuncties in de culturele sector. Verder doceert hij recht aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (Theaterschool).

Meer over Jaap Versteeg