1 min Leestijd

Uitgelekte plannen voor de publieke omroep

Uit uitgelekte beleidsplannen voor de jaren 2016-2020 blijkt dat de NPO (nog) meer macht naar zich toe wil trekken, ten koste van de vrijheid van de omroepen. Op grond van de plannen zullen de omroepen minder “hun eigen doelen nastreven”, en zal de NPO nog meer de gezamenlijke koers bepalen.

Volgens de plannen komen er onder meer (naast de huidige zendercoördinatoren) “genrecoördinatoren” bij. De genrecoördinatoren zullen ervoor moeten zorgen dat de NPO nog meer dan nu bepaalt wat er op welke zenders wordt uitgezonden, en op welke genres nadruk moet worden gelegd. Daarvoor zullen naast de omroepen ook externe producenten, makers en mediabedrijven suggesties kunnen doen.

Ook het verkrijgen en exploiteren van rechten op programma’s van de verschillende omroepen zal centraal gecoördineerd worden, in plaats van via de desbetreffende omroepen zelf.

De omroepen zullen zelf geen “gemist”-diensten meer via hun eigen websites mogen aanbieden. Dat mag alleen nog via npo.nl.

Bovendien zal de NPO nog kritischer kijken naar de uitgaven van de omroepen, en zullen de omroepen daarvoor nog meer inzage in hun boeken moeten geven.

Wat onveranderd blijft (ongetwijfeld tot ongenoegen van staatssecretaris Dekker) is dat de NPO amusement blijft uitzenden.

23 april 2015 - Mediarecht

About Jaap Versteeg

Jaap Versteeg advocaat

Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren en daarop zorgvuldig actie ondernemen. Hij maakt daarbij gebruik van zijn grote kennis van en ervaring met alle facetten van het contractenrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, arbeidsrecht en zaken over onrechtmatige perspublicaties.

Hij brengt langdurige en publicitair gevoelige conflicten voortvarend tot een goed einde.

Jaap heeft een advies- en procespraktijk ten dienste van ondernemingen en culturele instellingen maar ook talent: een groot aantal presentatoren, musici, schrijvers en andere creatieve persoonlijkheden. Jaap vervult verschillende bestuursfuncties in de culturele sector. Verder doceert hij recht aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (Theaterschool).

Meer over Jaap Versteeg