2 min Leestijd

Vonnis in zaak Autorent

Op 7 januari 2008 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Maastricht (KG ZA 07-471) uitspraak gedaan in een handelsnaamkwestie tussen twee Nederlandse autoverhuurbedrijven: Autorent Europa Service Franchise B.V. (Autorent) en Autorent4you v.o.f. (Autorent4you). Voor Autorent traden op Jetse Sprey en Meta Kuyvenhoven van Versteeg Wigman Srey advocaten.

Autorent is een landelijk opererende franchiseketen met zevendertig autoverhuurbedrijven met gezamenlijk meer dan vijftig vestigingen in Nederland. Alle franchisenemers handelen onder de naam ‘Autorent’ met daaraan gekoppeld een aanduiding zoals een plaatsnaam of een eigen naam. Op deze wijze gebruikt Autorent sinds 1974 het teken ‘Autorent’ als handelsnaam voor zowel haarzelf als voor haar franchisenemers. Autorent is voorts houdster van het woord- en beeldmerk ‘AutoRent’. Autorent4you exploiteert sinds 2006 een autoverhuurbedrijf in personenauto’s, bedrijfswagens en toebehoren. Eerst als eenmanszaak, later als v.o.f. Autorent4you is geen franchisenemer van Autorent.

De vraag die in deze zaak centraal zaak is of door het gebruik van het teken Autorent door Autorent4you in haar handelsnaam inbreuk wordt gemaakt op het merk- en handelsnaamrecht van Autorent.

Het merk ‘Autorent’ heeft volgens de voorzieningenrechter onderscheidend vermogen, maar het dreigt wel een soortnaam te worden. De voorzieningenrechter is verder van oordeel dat op de woordcombinatie ‘Autorent’ de nadruk ligt en dat ook hierin het verwarringsgevaar schuilt. Het standpunt dat de woordcombinatie ‘Autorent’ wordt gevolgd door ‘4you’ dan wel door een eigennaam of plaatsnaam van een franchisenemer van Autorent en daardoor niet verwarrend zou zijn deelt de voorzieningenrechter dan ook niet. De woordcombinatie van én Autorent én Autorent4you stemmen auditief zoveel met elkaar overeen, althans wijken slechts in geringe mate van elkaar af, dat verwarring valt te duchten.

Gelet op de grote overeenkomst/geringe afwijking tussen de handelsnamen/tekens Autorent en Autorent4you en het opereren van beide ondernemingen binnen dezelfde sectoren en in dezelfde plaats is naar het oordeel van de voorzieningenrechter voldoende aannemelijk dat sprake is van verwarring- dan wel associatiegevaar bij tenminste een deel van het relevante publiek van partijen, in die zin dat dit publiek zal aannemen dat de diensten dezelfde herkomst hebben (directe verwarring), dan wel dat tussen de ondernemingen van partijen enig verband aanwezig is.

Inmiddels heeft Autorent4you haar handelsnaam aangepast in ‘Carrent4you’.

About Jaap Versteeg

Jaap Versteeg advocaat

Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren en daarop zorgvuldig actie ondernemen. Hij maakt daarbij gebruik van zijn grote kennis van en ervaring met alle facetten van het contractenrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, arbeidsrecht en zaken over onrechtmatige perspublicaties.

Hij brengt langdurige en publicitair gevoelige conflicten voortvarend tot een goed einde.

Jaap heeft een advies- en procespraktijk ten dienste van ondernemingen en culturele instellingen maar ook talent: een groot aantal presentatoren, musici, schrijvers en andere creatieve persoonlijkheden. Jaap vervult verschillende bestuursfuncties in de culturele sector. Verder doceert hij recht aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (Theaterschool).

Meer over Jaap Versteeg