2 min Leestijd

Minister Kamp heeft helemaal gelijk

Toen ik via internet vernam dat Minister Kamp van Economische Zaken in De staat van de economie zou hebben gezegd dat Nederlandse ondernemers stuiten op belemmeringen zoals het auteursrecht, kwam de rook al uit mijn oren. Ik zag meteen een venijnig blog voor me: Nederlandse ondernemers stuiten op wel meer belemmeringen. Zoals, in willekeurige volgorde, het verbod op kinderarbeid, de Arbeidstijdenwet, de ARBO-wet, de wet minimumloon, etc. Vast van plan om de minister de oren te wassen, pakte ik de tekst van ‘de staat’ er bij met de rode pen in de aanslag. Wie schetst mijn verbazing: de minister heeft helemaal niet gezegd dat het auteursrecht een belemmering is. Hij heeft gezegd dat het bestaan van verschillende auteursrechtregimes binnen Europa een belemmering is. Laat ik dat nou helemaal met hem eens zijn.

Vandaag nog moest ik een klant adviseren over een auteursrechtelijke kwestie. Ik moest hem zeggen dat hetgeen ik hem adviseerde natuurlijk alleen voor Nederland gold, dat het in Engeland ongetwijfeld anders was en hoe het in Duitsland en Frankrijk geregeld was, dat ik dat niet wist. Maar mijn klant wilde wel de wereld, althans Europa, in met zijn product!

De oren van Hein van der Ree, CEO van BUMA/STEMRA moeten gewassen worden. De Buma/ Stemra doet er meteen een persbericht uitgaan [hier] over hoe belangrijk toch hun bestaansgrond is en dat de minister auteursrecht ten onrechte als een belemmering voor ondernemen ziet. Bij Buma/ Stemra moet men beter leren luisteren.

Hup minister, op naar een eenvormig Europees auteursrecht!

About Roland Wigman

Roland Wigman advocaat

Roland is in Nederland de advocaat die het meeste weet van film en van al de contracten (ook ondernemingsrechtelijke) en financieringen die daarbij horen. Hij is dé expert op het gebied van filmauteursrecht.

Die kennis gebruikt hij voor de talloze films waarvoor hij als jurist betrokken is bij het produceren, uitbrengen of in orde maken van de financiering. Nationaal maar ook internationaal.

Meer over Roland Wigman